FAQ / Veelgestelde vragen

Vragen, advies of hulp nodig bij het maken van de juiste
keuze of hoe een camerabewaking systeem u kan helpen?

Bekijk hier onze veel gestelde vragen. Staat uw vraag hier
niet bij kunt u altijd contact met ons opnemen.

Heeft u een speciale wens of een afwijkende situatie ? wij helpen u
graag. Met ruim 20 jaar ervaring weten wij met passie voor techniek
op “bijna” alles wel een oplossing te vinden.

De keuze voor een geschikte beveiligingscamera is afhankelijk van de vraag waar u deze voor gaat gebruiken. De camera’s zijn er in alle soorten en maten, waarbij elk type voor een andere situatie de opnames maakt die u wenst. Een binnencamera gaat bijvoorbeeld anders om met het verschil tussen dag en nacht dan een buitencamera.

Dome camera: Een veelvoorkomend type beveiligingscamera is de bolvormige dome. Deze kan op een vast punt worden gericht en is eenvoudig te monteren. De lens van de camera bevindt zich achter de bol en door de vorm biedt deze veel weerstand tegen vandalisme. De dome bewakingscamera wordt vaak buitenshuis gebruikt en kan dan ook overschakelen naar infrarood nacht belichting.

PTZ camera: De pan, tilt en zoom camera is een bestuurbare beveiligingscamera, vaak te bedienen via een computer, smartphone of joystick. Deze camera kan volledig geprogrammeerd worden en het is bij professionele modellen zelfs mogelijk om automatisch personen te volgen. Door de continue beweging is het verstandig om onderdelen geregeld te vervangen.

Bullet camera: Dit type beveiligingscamera kent een lange geschiedenis, maar wordt door de effectieve werking en lage kosten nog steeds veel gebruikt. In de lange en waterdichte behuizing bevindt zich de lens en is er tevens de ruimte voor infrarood verlichting. Dit biedt een voordeel tijdens het registreren van nachtelijke activiteiten. Deze camera kan op een bepaald punt worden gericht en is verstelbaar.

Cube camera: De ideale camera voor het registreren van activiteiten binnenshuis. Door de compactheid kan deze worden gebruikt in kleine ruimtes en biedt tevens tal van mogelijkheden door de toevoeging van het maken van geluidsopnames en infrarood verlichting. De kans op vandalisme is indien deze in het zichtveld staat bij dit type camera wel aanwezig.

Naast deze veel voorkomende camera’s zijn er nog enkele andere soorten die minder vaak gebruikt worden. Hierbij kan gedacht worden aan de robotcamera. Daarnaast is het mogelijk om een dummy model aan te schaffen, het preventieve effect van deze nepcamera’s kan inbrekers en vandalen afschrikken.

De beste bewakingscamera ?

Beveiligingscamera kopen: waar let je op?

Er zijn veel verschillende redenen om te kiezen voor camerabewaking, zoals het verzamelen van bewijsmateriaal of het afschrikken van criminelen. Omdat er vele keuzes zijn, is het lastig te zeggen welke bewakingscamera de beste is.

Wij vragen u ons te contacten zodat wij u persoonlijk advies
kunnen geven. Los van uw budget, uw situatie en uw wens
kijken wij ook naar technische haalbaarheid en natuurlijk
hoe iets er uitziet bij u op het object.

Wij komen bij u langs voor persoonlijk advies om de beste bewakingscamera voor u te kiezen. Ook geven wij persoonlijk
advies via de telefoon, mail en Whatsapp.

Met een professioneel camerabewaking-systeem heeft u een paar extra ogen. Het zorgt voor overzicht over uw pand, gasten, (publieke) ruimtes, evenement en andere toepassingen. Maar camerabewaking is ook aantoonbaar effectief  tegen diefstal, vandalisme en overvallen.

 

Het juiste advies en de meest geschikte toepassing maken het verschil tussen veilig en onveilig. Avecpro helpt u de beste keuze te maken uit de verschillende bewakingscamera-systemen. Van dome tot bullet-camera. Van cube tot 360-graden camera en van infra-rood tot HD-lenzen.

Camerabewaking thuis

Veel mensen kiezen vandaag thuis voor camerabewaking om hun woning extra te beveiligen. Bij het kiezen van camerabeveiliging is het belangrijk om steeds rekening te houden met je eigen noden en verwachtingen. In dit artikel vind je meer informatie over camerabeveiliging bij je thuis, de pakketten, uitbreidingsmogelijkheden en prijzen.

Gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor camerabewaking thuis kan via de offertepagina.

De beste Bewakingscamera ?

Met camerabewaking herkenning is gezichtsherkenning mogelijk. Met een herkenning camera kun je een gezicht of persoon achteraf herkennen.

Gezichtsherkenning is alleen mogelijk met een juiste recorder die afgesteld is op de juiste snelheid. Er zijn uitzonderingen waarbij gezichtsherkenning niet toegepast kan worden, denk aan gezichtsbedekking en vermomming. Een herkenning camera wordt zo afgesteld dat de persoon van top tot teen in beeld is.

Door de eigenschappen van het gezicht van een persoon te registreren en vast te leggen kan naderhand worden bepaald of de te identificeren persoon voldoet aan de eigenschappen die zijn opgeslagen.

De meeste methoden meten verhoudingen tussen grootte en afstand van de ogen, mond, neus en oren. Andere methoden meten het temperatuurprofiel dat door de bloedsdoorloop voor iedereen verschillend is.

Zijn er bepaalde personen en voertuigen niet gewenst of zijn er net slechts enkele voertuigen toegelaten op een terrein? Dan kan je kiezen voor nummerplaatherkenning. Het is zelfs mogelijk om deze informatie op te slaan samen met een datum en uur. Koppelen aan tijdsregistratie is hier mogelijk. Hier stopt het echter niet bij analytische camera’s.

Hier herkent de software het gezicht van een mens en zal met deze informatie extra stappen ondernemen. Dit kan gaan van het doorsturen van een storing maar ook het verhogen van de beeldkwaliteit, aanschakelen van verlichting of het gezicht volgen behoort tot de mogelijkheden.

Frame rate, of frame frequentie, is de meting van de frequentie (snelheid), voor een beeld(apparaat) dat unieke opeenvolgende beelden produceert, die frames worden genoemd.
Frame rate is meestal uitgedrukt in frames per seconde (fps).
Algemeen gesproken, zal meer dan 16 FPS worden beschouwd als coherent!
Hoe hoger de frame rate, hoe hoger de mate van vloeiende beelden op scherm.
Universele video kaarten kunnen ook 16-24 FPS bereiken.
Maar voor de hoge dynamische beveiligingscamera’s zoals high speed dome beveiligingscamera’s, waarvan de frame rate minder dan 24 frames per seconde is, zullen de beelden ongelijk zijn, dit komt door verschillende beeld principes!
Het is dus raadzaam om bij verschillende kaarten en beveiligingscamera’s ervoor te zorgen dat de FPS synchroon zijn.
Minimale belichting
Minimale belichting wordt uitgedrukt in Lux.
Het heet gevoeligheid en verwijst naar de minimale hoeveelheid licht, voor de te produceren beelden.
Hoe lager het getal in lux is, des te gevoeliger de beveiligingscamera zal zijn.
Een beveiligingscamera eist 1.5 lux om heldere beelden te leveren.
0.1Lux is gelijk aan maanlicht, terwijl 400 lux gelijk is aan kantoorverlichting, of een duidelijke zonsopkomst!
De volgende zijn enkele typische licht levels
100000 Lux, een zonnige dag.
10000-100000 Lux, zonnige dag met wat wolken.
100-10000 Lux, bewolkte hemel.
100-1000 Lux thuis/kantoorverlichting.
1-10 Lux straatlicht.
0.1 Lux Full moon
0.01 Lux, jonge of halve maan.
0.001 Lux, helder maanloze hemel (sterlicht)
0.0001 Lux, donker bewolkte maanloze nacht (sterlicht)
CCD is gecategoriseerd als
Standaard klasse, minimale resolutie is 1-3lux.
Maanlicht klasse, minimale resolutie is 0.1Lux.
Sterrenlicht klasse Minimale resolutie is 0,0005-0.001Lux.
Infrarode LED klasse, minimale resolutie is 0Lux met het gebruik van IR LED.
WideDynamicRange is geconcentreerd in het oplossen van problemen in omkeerbare lichte omgevingen.
Tegenlichtcompensatie (BLC) is de functie van de beveiligingscamera zelf, om te compenseren voor de tekortkomingen van het ontwerp.
Wide Dynamic Range beveiligingscamera, heeft geen tegenlichtcompensatie nodig om videobeelden te corrigeren.
Het is in staat, om de voordelen, van de bovenstaande twee foto’s combineren.

Resolutie is de benaming van de hoeveelheid pixels van een digitaal beeld, digitale foto of digitaal beeldscherm. De resolutie van een beveiligingscamera bepaald dus in feite de grootte van je video. Naast de daadwerkelijke grote van een resolutie geven we de meeste resoluties ook nog een naam. Zonder in hele technische cijfers te spreken kunnen we dan met de term full HD aangeven dat het beeld 1920 x 1080 pixels is.

 

Welke resoluties zijn er?

Camerabeelden zijn opgebouwd uit pixels. Pixels zijn gekleurde beeldpuntjes die samen een beeld vormen. Hierbij geldt hoe meer pixels, hoe scherper het beeld is en hoe meer details je ziet. De resolutie van een camera wordt bepaald door het aantal beeldpunten waarmee het beeld is opgebouwd. Om de resolutie aan te geven wordt de hoeveelheid horizontale en verticale pixels vermeld. De resolutie wordt ook vaak in andere termen uitgedrukt, zoals bijvoorbeeld in megapixel of met de term full HD. Er zijn een aantal standaard resoluties. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende resoluties.

Hoeveel megapixel nodig voor een bewakingscamera?

Online kunt u haast wel gek worden over alle technische informatie rondom bewakingscamera’s. Een daarvan zijn megapixels. Als u online kijkt zult u beveiligingscamera’s zien vanaf 1.3 tot en met 8 megapixel. Daarnaast zult u zelfs tegenkomen dat camera’s worden uitgedrukt in TVL. En u zult wel denken, hoe hoger het getal, des te beter. Wij denken dat dit genuanceerd ligt, hieronder geven we aan waarom. Doorgaans worden beveiligingscamera’s aangeboden in HD 720p, Full HD 1080p en soms in 4K. Als uw camerasysteem volledig digitaal is zult u een getal met een p krijgen bij de technische specificaties. Hoeveel megapixel heeft u nodig om de volgende beeldresolutie te kunnen bereiken?

 • Voor HD 720p beeld heeft u een camera nodig van 1.3 megapixel,
 • Voor Full HD 1080p beeld heeft u een camera nodig van 2.1 megapixel,
 • Voor 4K heeft u een camera nodig van 8.3 megapixel.
Term Pixels  Megapixel
CIF 352 x 288 0,1 megapixel
D1 704 x 576 0,4 megapixel
960H 960 x 576 0,5 megapixel
HD / 720P 1280 x 720 1 megapixel
Full HD / 1080P 1920 x 1080 2 megapixel
 3MP 2048 x 1536 3 megapixel
2K / 4MP 2688 x 1520 4 megapixel
5MP 2592 x 1944 5 megapixel
Ultra HD / 4K / 8MP 3840 x 2160 8 megapixel

De beste kabel die u kan kiezen voor het installeren van uw
bewakingscamera ( de keuze van de installateur ) wij kiezen altijd
voor een goede kabel, de basis van uw bewakingscamera.

De keuze van ons, als installateur van professionele camerabewaking systemen is een CPR gekeurde Cat6 kabel. Het liefste kiezen wij een DCA serie kabel, en of een CCA gekeurde kabel. De Cat6 kabel is iets dikker dan een Cat5e kabel waardoor het niet altijd makkelijk is om hem te trekken, echter de kwaliteit is vele malen beter.

Steeds meer mensen beveiligen hun eigendommen met camera’s als ze op vakantie gaan. Goed idee?

Sybren van der Velden, landelijk projectleider Woninginbraak bij de Nationale Politie, juicht elke maatregel toe die het inbrekers lastiger kan maken, dus ook beveiligingscamera’s. ‘Camera’s schrikken inbrekers af. Ze beseffen dat de pakkans – op heterdaad of later – dan groot is.’

Kwaliteit en privacy

Omdat de politie een overheidsinstelling is, wil Van der Velden zich niet uitlaten over wat goede of slechte beveiligingscamera’s zijn. ‘Maar de Consumentenbond heeft in 2018 beveiligingscamera’s getest. Ik raad wel aan je goed te laten informeren voordat je er een koopt. En niet alleen over de kwaliteit, maar ook over de veiligheid en privacy.’

Hang camera’s binnen én buiten

Van der Velden vindt het verstandig camera’s zowel in als buiten de woning op te hangen. ‘Maar als je moet kiezen, zou ik voor buitencamera’s gaan. Want als binnencamera’s iets oppikken, zijn de inbrekers al in de woning.’ Van der Velden adviseert buiten zowel aan de voor- als de achterkant van de woning camera’s te installeren.

Camera aanmelden bij de politie

In Nederland hangen naar schatting van de politie zo’n anderhalf miljoen particuliere beveiligingscamera’s. Daarvan zijn er tweehonderdduizend aangemeld bij de politie. Particulieren en bedrijven kunnen dit vrijwillig doen bij de politiedatabank Camera in Beeld. De politie kan dan beelden daarvan opvragen als er in de buurt een misdaad zoals een woninginbraak is gepleegd. Daders kunnen zo sneller worden gepakt.

Dit kun je zelf doen om de veiligheid van je woning te vergroten:

 • Loop om je huis ‘als een inbreker’.
 • Doe dit overdag en in de avond.
 • Schrijf alles op.
 • Vraag ook een ‘deskundige’ hierom zoals een politie agent, sloten verkoper, alarmverkoper etc.
 • Verbeter al die inbraakgevoelige punten.
 • Kijk ook naar begroeiing wat beschutting bied om rustig in te breken.
 • Vervang altijd sloten na aankoop van een huis.
 • Vervang enkel glas door dubbel glas.
 • beste alarm huis.
 • Stevige rolluiken die veel kosten voor de kozijnen op begane grond en in donkere hoeken van het huis.
 • Laat geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen.
 • Voorkom dat inbrekers via aanbouw, schutting of losstaande kliko de eerste verdieping van het huis kunnen bereiken. En breng daar eventueel extra maatregelen aan zoals een rolluik. Zorg dat die ramen ook goed hang- en sluitwerk hebben.
 • Let op kleine raampjes. Een kleine inbreker heeft maar een opening van slechts vijftien centimeter nodig om binnen te komen.
 • Laat bij vakantie of andere afwezigheid een bewoonde indruk achter met lampen, rolluiken, lege brievenbus en vraag of de buren een auto op je oprit zetten. Veel kan al zelf met bv lampen met timers.
 • Denk bij lampen die aangaan door bewegingsdetectie niet alleen aan de lampen die je buiten hebt, maar ook aan de lampen binnen.
 • Neem een camerasysteem.

 

BewakingsCamera

Een beveiligingscamera heeft meerdere functies:

 • Het voorkomen van inbraak.
 • Het opsporen van strafbare feiten.
 • Het vastleggen van bewijsmateriaal voor rechtszaken.

Zoals je ziet kan een camera al flink helpen met het beschermen van je huis. Zorg er wel voor dat je er genoeg hebt hangen zodat je geen dode hoeken krijgt waar criminelen toch vandaan kunnen inbreken.

De beveiliging huis hoeft niet zo veel te kosten maar maakt de kans op inbraken wel veel kleiner. Van passieve trucs tot intelligente innovaties voor de huisbeveiliging, ook als je niet thuis bent.

Wat kost een beveiligingssysteem?

De kosten voor de installatie liggen gemiddeld tussen de €120,- en €300,- voor een unit en 1 camera. Deze zijn afhankelijk van je wensen, soort systeem (draadloos of bedraad), je woning en omgeving en zelf installeren of door een bedrijf.

Vraag een offerte aan bij ons, of nodig ons bij u uit zodat wij de situatie
van uw locatie kunnen bekijken en u van advies kunnen voorzien.

Beveiliging huis inbraak voorkomen

De nachtmerrie van iedere huizenbezitter is niet zozeer om spullen te verliezen bij een inbraak maar vooral om te moeten leven met de gedachte dat iemand in je huis is geweest. Het voorkomen dat inbrekers binnen komen is niet zo lastig en zodra je huis te moeilijk wordt voor hen, dan gaan ze al naar de buren. Niet leuk voor die buren maar dan hadden zij maar beter het huis moeten beveiligen.

De naam zegt het al, een draadloze camera werkt zonder bedrading. Dit is tegelijkertijd een voordeel als een nadeel. De batterijen zorgen er voor dat je niet van een stopcontact afhankelijk bent en dat de camera ook nog werkt als de stroom uitvalt, maar tegelijkertijd moet je regelmatig de batterijen vervangen. Als je een paar draadloze camera’s aanschaft kan je al gauw je eigen camerabeveiligingssysteem aanleggen omdat alles verbonden is aan je laptop of pc.

Een dummy camera is geen echte camera, maar hij is nauwelijks van echt te onderscheiden. Deze camera plaats je dan ook niet om op te nemen, maar om inbrekers af te schrikken. Dit is een goedkope manier om je huis te beveiligen, die goed werkt totdat de inbreker besluit toch door te gaan. Dan kan je met een dummy camera nooit bewijs leveren dat hij er ook daadwerkelijk is geweest.

Als deel van je beveiliging thuis, kan je er voor kiezen om camera’s te plaatsen. Camera’s hebben een boel voordelen, ze zijn namelijk vrij goedkoop, je kan ze overal plaatsen, ze zijn draadloos en ze nemen alles op zodat bij inbraak de beelden als bewijsmateriaal kunnen fungeren in een rechtszaak. Camera’s zijn vaak onderdeel van een compleet beveiligingssysteem, maar het is ook mogelijk om je huis alleen met camera’s te beveiligen. Hieronder leer je hoeveel dat kost en hoe het in zijn werk gaat.

Waarom camerabewaking?

Door het plaatsen van camera’s kan je altijd een blik werpen op bepaalde plekken in en rondom het huis zonder dat je er naartoe hoeft te lopen. Het is dus een goede manier om alles in de gaten te kunnen houden. Behalve dat werkt het ook preventief, want als inbrekers een camera zien gaan ze vaak niet meer over tot de inbraak. En als je een tijdje weg bent geweest en bij terugkomst zie je dat er een inbraak is geweest, dan kan je altijd alles terugkijken.

De kosten van camerabewaking

De verschillende kosten van camerabeveiliging hangt vooral af van het type camera dat je wilt plaatsen. Bovendien hangt het ook af van wat de installateur voor het werk vraagt. De volgende tabel geeft per camera weer wat je ongeveer qua prijs kan verwachten:

Type camera

Gemiddelde prijs

Dummy camera €30
Draadloze camera €180
Dome camera €160
Analoge camera €180
Infrarood camera €250
IP camera €280

 

De ideale hoogte om een bewakingscamera te monteren is gemiddeld genomen 1.65M hoog als u confrontatie zou wensen. Echter is deze hoogte ook gelijk het meest zwakke gezien iedereen er bij zou kunnen.

Wij adviseren dan ook een hoogte tussen de 2.0 en de 2.6m hoogte.

Wist u dat:

 • Veel beveiligingscamera’s te hoog opgehangen worden. De beveiligingscamera is dan op de bovenkant van het hoofd gericht, waardoor u indien de crimineel een hoofddeksel draagt het gezicht niet kan zien.
 • Een beveiligingscamera als hij binnen handbereik hangt een makkelijk doelwit van vandalisme wordt.

Vaak krijgen wij de vraag “kan ik zelf mijn camerasysteem installeren?” Natuurlijk kun je dit. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je zelf aan de slag gaat om je camera’s te installeren.

Camera’s ophangen en draden trekken

De basis van een goed camerabewaking systeem is een netwerkkabel.
Zelfs al heeft u een draadloos camerasysteem dan nog is de basis een
kabel ( in dat geval een voedingskabel ) Heeft u zelf geen zin om kabels te trekken ? dan is een monteur van Camerainstallatie een goede oplossing om voor u de bekabeling te trekken en de bewakingcamera’s te monteren.

Hoe sluit ik de kabels aan?

Elk (bedraad) systeem is nagenoeg gelijk. De kabel van de camera plug je in de recorder op de juiste plek en je zorgt dat de voeding van de recorder is aangesloten. De recorder is nu klaar om op te nemen.

De beelden kunnen bekeken worden op de tv mits deze met de recorder is aangesloten of via de app of internet.
Zoals je ziet is het niet al te lastig om dit zelf te proberen. Kom je er echter niet uit dan kun je altijd contact met ons opnemen zodat we je verder kunnen helpen.

Cameraysteem installeren door een expert.

Komt u er niet uit of wilt u er niet eens zelf aan beginnen? Ook dan hebben we een oplossing voor u. U kunt een verzoek doen voor installatie. Wij zullen altijd eerst contact met u opnemen om de situatie door te spreken en desgewenst eerst langskomen voor een juiste inventarisatie.

De monteurs van Camerainstallatie installeren alle voorkomende merken en type camerabewaking systemen.

 

Beelden gemaakt met een IP-camera kunnen in principe vanaf de hele wereld middels een internet verbinding worden bekeken mits ze voor deze toepassing zijn geconfigureerd. U kunt er ook voor kiezen om de beelden alleen binnen uw lokale netwerk te bekijken en niet open te stellen voor het internet. Afhankelijk of u de beelden privé wilt bekijken of vrij wilt geven aan derden, kunt u met behulp van restricties gebruikers toelaten of niet. Eveneens is het mogelijk om beelden gemaakt met een IP-camera overal vandaan op een mobiele telefoon of Tablet (IPhone, Android) met behulp van een hiervoor geschikte applicatie te bekijken.

KAN IK DE BEELDEN OOK IN DE NACHT BEKIJKEN?

Ja, dit kan. Een IP-camera zal zodra het donker is de beelden verzorgen middels infrarood belichting. Het verschil met beelden overdag is dat de beelden zwart-wit worden verzonden en niet in kleur.

** Tenzij u kiest voor een starlight full color camera deze zijn instaat ook in de nacht volledig in kleur het beeld weer te geven.

Mogen de buren (een deel van) mijn huis of tuin filmen?

Nee, in principe mag dat mag niet. Iedereen mag zijn eigen erf en objecten filmen (mits duidelijk aangekondigd), maar daar blijft het bij. Het is bijvoorbeeld wel toegestaan om een klein deel van de openbare weg te filmen als de auto op de oprit staat. Voor de buren is er echter geen enkele noodzaak om een deel van uw erf te filmen als u de privacy van uw buren niet aantast (door bijvoorbeeld veel overlast te veroorzaken).

Uw buren mogen alleen dat deel filmen dat nodig is om hun huis te beveiligen.
Is het niet te voorkomen dat een deel van de openbare weg, uw huis of uw tuin in beeld komt?
Dan moet de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk zijn.
Uw buren moeten aan de omgeving duidelijk maken dat er een camera hangt.

Wat kan ik doen als de buren mijn terrein in beeld brengen?

Dat is lastig, want hoewel het formeel niet mag (uitzonderingen daargelaten), moet u wel eerst kunnen bewijzen dat er sprake is van inbreuk op uw privacy. Het beste is natuurlijk even met de buren zelf overleggen, u bent immers buren en een conflict is nooit goed. Als de buren niet willen meewerken kunt u de wijkagent vragen een kijkje te nemen. Hoewel deze zonder bevel eigenlijk ook niets mag, helpt het zo nu en dan toch.

Mocht ook een bezoekje van de wijkagent geen uitkomst bieden, schrijf dan een brief (het liefst aangetekend), waarin u de situatie uitlegt, aangeeft dat u privacy,maar ook de veiligheid van uw buren belangrijk vindt en dat u geprobeerd heeft samen een oplossing te zoeken met eventuele bemiddeling van de wijkagent. Geef de buren een redelijke termijn om de beveiligingscamera bij te draaien of te verwijderen (bijvoorbeeld 2 weken) en geef aan dat als er gedurende die periode geen verbetering is u genoodzaakt bent andere stappen te ondernemen.

Na aanhoudende klachten over overlast van onbekenden, heeft u als woningbouwcorporatie besloten om ter beveiliging van een flat een videocamera te plaatsen bij de ingang. U vraagt zich echter af hoe u de privacy van de bewoners en die van de mensen die op bezoek komen bij de bewoners, kunt waarborgen. Videocameratoezicht kan het gerechtvaardigde belang dienen van de bescherming van eigendommen en de bewoners van een flat. Het is u dus toegestaan om een camera op te hangen ter beveiliging van een woning of een flat. Bewaking van de straat is niet uw verantwoordelijkheid, daar moet het videocameratoezicht stoppen. Ook zijn de voordeur en ramen van de woningen de grens. U moet met een bord of sticker kenbaar maken dat er een videocamera hangt. Doet u dat niet dan kunt u strafbaar zijn.

Ja, dat mag. Een winkelier mag bewakingscamera’s plaatsen als dat noodzakelijk is om zijn zaken (goederen), klanten en personeel te beschermen. Maar de inbreuk op uw privacy moet zo klein mogelijk zijn.

Informeren over cameratoezicht
Voordat u een winkel binnengaat, moet u kunnen weten dat er cameratoezicht is. De winkelier moet u daarom informeren door bijvoorbeeld borden of stickers op te hangen waarop staat dat er cameratoezicht is. Doet hij dat niet, dan kan hij strafbaar zijn.

Camera’s in winkel
Een winkelier kan bijvoorbeeld camera’s ophangen bij de ingang, de schappen en de kassa. Maar u mag verwachten dat u niet bespied wordt als u bijvoorbeeld in een pashokje of wc bent in een winkel. Dat zou een te grote inbreuk op uw privacy zijn. Een camera in een pashokje of wc gaat dus te ver.

Ja, dat mag. Uw woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren (vve) mag een bewakingscamera ophangen met het oog op de beveiliging van de eigendommen en bewoners in uw flatgebouw. Maar er gelden wel enkele voorwaarden.

Voorwaarden cameratoezicht flatgebouw
De belangrijkste voorwaarden voor de woningbouwvereniging of vve om camera’s te mogen plaatsen zijn als volgt:

 • De camera mag in beginsel niet de straat filmen. Alleen als dit onvermijdelijk is, mag de camera gebouwen, terreinen en zaken van anderen of de openbare weg in beeld brengen. De woningbouwvereniging of vve moet bekijken of het noodzakelijk is om de publieke ruimte in beeld te brengen. Is dit het geval, dan mag niet meer gefilmd worden dan noodzakelijk is voor de beveiliging van de eigendommen en de bewoners.
 • De camera mag niet in de woningen filmen.
 • Het moet duidelijk zijn dat er cameratoezicht is. De woningbouwvereniging of vve moet daarom de bewakingscamera duidelijk en zichtbaar ophangen of met bijvoorbeeld een bord of sticker duidelijk maken dat er een camera hangt. Doet de woningbouwvereniging of vve dat niet, dan kan deze strafbaar zijn.
 • De woningbouwvereniging of vve mag de beelden niet langer dan vier weken bewaren.
 • Bij de vve moet het besluit om cameratoezicht te gebruiken in overleg gebeuren. Dit houdt in dat een meerderheid van de vve-leden voor de toepassing van cameratoezicht heeft gestemd in een ledenvergadering.

Wanneer een incident heeft plaatsgevonden en hiervan zijn goede beeldopname gemaakt, kunt u de beelden tijdens de aangifte  inleveren bij de Politie. Het is niet toegestaan dat een Politieagent de camerabeelden bekijkt. De Politieagent neemt de beelden officieel in beslag en vraagt toestemming aan de Officier van Jusitite om deze te mogen bekijken. Alleen de Officier van Justitie kan de Politieagent toestemming verlenen om de beelden uit te lezen. Worden de beelden toegelaten zonder goedkeuring van de Officier van Justitie, zullen de beelden nietig worden verklaard.

Het is (nog) geen verplichting om camerabeelden beschikbaar te stellen een de politie. Maar op de site van de Nationale Politie is een pagina te vinden die gaat over het project ‘Camera in beeld’. De site geeft op bijna alle vragen aangaande dit onderwerp een antwoord en iedereen kan zijn camera(s) aanmelden. Gevraagd wordt om een screenshot van het te bekijken beeld erbij te leveren.

Door het vastleggen van bewakingscamera’s van particulieren en bedrijven, kan de politie een bredere opsporing doen bij misdrijven. De betrokken politiefunctionaris kan echter alleen met een vordering van het Openbaar Ministerie beelden van particulieren of bedrijven opvragen en/of veiligstellen.

De politie kan beelden van bewakingscamera’s opvragen

Wat zou dit in de praktijk kunnen betekenen? U plaatst één of meerdere camera’s rondom uw pand, configureert ze met in het achterhoofd de bestaande wetgeving, informeert uw buren, en meldt ze al dan niet aan bij de politie. Maar dan komt het moment dat er iets in uw wijk is gebeurd en de politie uw beelden opvraagt.

Hoe beschermt u de privacy van mensen die ongevraagd gefilmd zijn?

Mogen zij dan alle beelden (rondom de gebeurtenis) meenemen? Of mag u bepaalde beelden weigeren? Denk hierbij bijvoorbeeld aan beelden van uw visite, kinderen en dergelijke. De kans bestaat namelijk dat als u deze beelden vrijgeeft, ze tijdens de rechtszaak door de andere partij worden gezien als ze als enig en aanvaardbaar bewijs worden gebruikt. Het is zaak hierover met de politie of het Openbaar Ministerie te overleggen en de beelden zelf te blurren of te zwarten. Weglaten van die beelden kan leiden tot afwijzing als bewijs tijdens de opsporing of de rechtszaak.

Met een privacy screen delen van het beeld op zwart zetten

Wat vooral particuliere gebruikers van bewakingscamera’s niet weten, is dat het grootste deel van de bijgeleverde software de mogelijkheid heeft om een zogenaamd privacy screen in te stellen. Daarmee zet je in het bestaande, zichtbare beeld (in de configuratie) een deel of delen daarvan op zwart, zodat op de uiteindelijke beelden bijvoorbeeld de buren niet te zien zijn. Op deze wijze – en vooral als je dit ook aan de buren laat zien – blijf je binnen de kaders van de wet.

Een IP camera maakt gebruik van het ‘Internet Protocol’, dit is een netwerkprotocol waarmee computers op een netwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals op het internet. Door middel van een UTP kabel kan de IP camera vervolgens verbinding maken met het internet, indien deze wordt gekoppeld aan een router of NVR recorder. Deze UTP camera kan meer data verwerken dan een COAX kabel, waardoor de IP camera camerabeelden met hogere resolutie en betere beeldkwaliteit toont. Ook kunnen de camerabeelden door middel van draadloze verbinding (wifi) worden verzonden.

Door de internetverbinding is het mogelijk om overal ter wereld de camerabeelden van je IP camera live te volgen.

Ja, dat mag. Je mag de camera’s alleen niet ( Doelbewust ) op de openbare weg richten.
Het is bijvoorbeeld niet toegestaan een camera op het dak te plaatsen waarmee je de straat kunt bekijken.
Wel mag je je eigen eigendommen, auto, fiets, vuilnisbakken filmen. Als u daarbij een deel van de weg filmt
zal dit als “bijschade” worden gezien en toegestaan worden.

Ja, jij (of uw buurman) mag gebruik maken van cameratoezicht om bijvoorbeeld een woning of auto te ‘beveiligen’.

In het geval dat je de beelden ook opneemt en openbaart, bijvoorbeeld via een livestream, is er sprake van ‘verwerking van beelden’ en is de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing.

Op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van cameratoezicht, dient dit duidelijk kenbaar gemaakt te worden met een waarschuwingsbord. Dit moet zichtbaar zijn voordat men in beeld wordt gebracht.

Het is niet toegestaan de openbare ruimte mee te filmen. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Er is echter één uitzondering, bijvoorbeeld als je je auto in beeld wil brengen en deze op de openbare weg staat. Je mag uw auto in beeld brengen en iedereen die langs je auto loopt/fietst wordt gezien als bijvangst.

Dome camera

In de ronde koepel van de dome beveiligingscamera’s zijn vaak infrarood leds ingebouwd voor nachtzicht. De “bol”is 3-axis. De lens kan iedere gewenste kant op worden gedraaid. De dome is eenvoudig te bevestigen. U draait de onderste ring los en deze kan zo op een wand of plafond bevestigd worden of met behulp van een opbouwdoos of muursteun.

Turret camera

Een turrent dome camera oogbol is koepelvormig, maar dan met een platte kop. Deze flat-faced dome-camera’s worden niet zo vaak geïnstalleerd. Maar voor toepassingen die niet een vandalismebestendige dome vereisen is het wel geschikt. U kunt de turret beveiligingscamera buiten het bereik monteren. Bij sommige turret dome bewakingscamera’s zijn de ingebouwde IR LED’s ondergebracht in een apart venster op de cameralens.

Speeddome

Een speeddome kan 360 graden om zijn as filmen. Het zit vast aan een roterend gedeelte en kan om zijn as draaien. Maar het kan in zijn beugel omhoog en omlaag beelden schieten. Ze hebben bovendien een zoom functie. Dat betekent dat ze een keer kunnen inzoomen op een object in beeld.

Bewakingscamera’s zijn er in veel verschillende versies. Er zijn modellen voor binnen. Maar u kunt een beveiligingscamera ook in een stevige behuizing plaatsen en klaarmaken voor buitengebruik. Er zijn beveiligingscamera’s met een vaste positie en focus. Maar er zijn ook camerasystemen die juist door de gebruiker op afstand te bewegen zijn. Die laatste groep bewakingscamera’s noemen we PTZ-camera’s. Dit kan in een IP camerasysteem, maar ook in een CVI of SDI camerasysteem.

Voordelen van een PTZ-camera

PTZ camera’s beschikken over optische zoom. Met optische zoom kunt u op afstand personen of objecten nauwkeuriger bekijken door in te zoomen. Bij optische zoom treedt er bij het inzoomen geen verlies van beeldkwaliteit op. PTZ camera’s worden gebruikt voor allerlei doeleinden. Het is gemakkelijk om bij verdachte omstandigheden een goed beeld te krijgen van een situatie. Met deze beweegbare camera’s hebt u een breed gezichtsveld. Het is ideaal wanneer u iets wilt bewaken dat geen vaste plek heeft. Stel dat u uw geparkeerde auto in de gaten wilt houden, maar die staat niet altijd op dezelfde plek. De camera kan bovendien een bepaalde route monitoren en stopt bij beweging. Het is geschikt voor binnen en buiten. Dan kunt u ’s avonds eenvoudig de camera richten op de juiste plek.

Welke kabel het beste te gebruiken is voor een camra systeem of IPcamera ?
Een beetje een lastige vraag, want het is erg afhankelijk van de situatie en
de afstand.

Normaal gesproken zou je zeggen pak een Cat5e kabel met harde kern voor
de installatie van de POE camera’s. Dit is prima voor binnen, en zeker makkelijk
als er smalle pijp van 16mm in gebruik is. Heb je echter een pijp van 19mm of meer
dan zou een Utp kabel in Cat6 ook een prima keuze zijn. Het nadeel van een Cat6 kabel
is dat je veelal er niet 2 van door een pijp kan krijgen.

Cat5e is meer dan voldoende, maar heb je de mogelijkheid dan is een Cat6 kabel
natuurlijk mooier voor de toekomst.

Gaat het om een buiten kabel, of een kabel met een lange afstand [ langer dan 50meter ]
dan adviseren wij liever een cat6 kabel te gebruiken.

Het huren van camerabewaking systemen kan op de website www.SecurityRental.nl of
door te bellen naar 036 52 90 007.

Opzich zijn de regels in Nederland vrij makkelijk, je mag eigenlijk alles zolang je een ieder
in zijn privacy maar niet raakt. Dat wil zeggen je mag niet doelbewust iemand anders filmen.
Zolang je als doel heb je eigen gebied, eigendommen, huis/auto te filmen dan mag je
alles wat je om je heen ziet als bijkomende schade zien.

De ideale hoogte voor een bewakingscamera is tussen de 2,5 en 3 meter hoogte. U heeft op deze hoogte de beste gezichtsherkenning. Hoe hoger u de camera bevestigd, hoe meer overzicht u krijgt. Het gevaar is wel dat hoe hoger u de camera hangt, dat ten koste gaat van de gezichtsherkenning.

Motion detection betekent bewegingsdetectie. Bij beweging bij de camera’s wordt dit in de opname gemarkeerd als beweging en maakt het terugkijken een stuk makkelijker

Full HD staat voor Full High Definition met 1080×1920 pixels.
Full HD 1080p camera’s resolutie van 1920×1080 pixels.
HD Ready De 720p camera’s resolutie van 1280×720 pixels.

Het voordeel van een bekabeld systeem is dat het storingsvrij is en niet apart stroom voor de camera’s hoeft te trekken. Een UTP bekabeling is voldoende.

Een draadloos systeem is veel makkelijker aan te sluiten omdat er geen kabel getrokken hoeft te worden. Wel heeft een draadloze camera een stroompunt nodig en zijn wifi camera’s meer storing gevoeliger dan bekabeld.

De veiligste optie voor de opslag is de camera recorder. Dit zijn speciale recorders die kunnen worden gebruikt voor het opslaan van beelden van de IP camera.

Neem telefonisch contact met ons op zodat wij u kunnen helpen met uw aankoop!

Een harddisk recorder heeft u nodig om uw beelden op te slaan. Handig als u bijvoorbeeld een paar weken op vakantie bent. Met een harddisk vanaf 1 TB kunt u beelden van ruim 1 week opslaan.

DVR (digitale video recorder): Apparatuur dat het mogelijk maakt uw beelden op te slaan. Ook kunt u via de recorder uw analoge camera’s online bekijken via telefoon, tablet of laptop.

NVR (netwerk video recorder): Apparatuur dat het mogelijk maakt uw beelden op te slaan. Ook kunt u via de recorder uw Full HD camera’s online bekijken via telefoon, tablet of laptop.

U kunt in principe met elke beveiligingscamera online en live meekijken. Bij onze camerabewakingspakketten zit ook een app bijgeleverd waarmee u via uw smartphone of tablet live kunt meekijken. Verder komen IP-camera’s en PTZ camera’s standaard met de optie om online mee te kijken.

PTZ Camera: afkorting voor Pan-tilt-zoom camera. Deze camera’s zijn op afstand bestuurbaar, waardoor je op grote terreinen altijd alles kan volgen en inzoomen zodat je niks mist.

IP camera: is een netwerk camera, aangesloten via een netwerk-kabel (UTP) waardoor je een hele hoge beeld HD kwaliteit krijgt.

HDCVI Is een techniek dat het mogelijk maakt om HD kwaliteit beelden te versturen via een COAX-kabel, dit maakt HDCVI een goedkope oplossing om HD beelden te versturen over een analoge signaal.

Analoge camera: Beveiligingscamera’s die via coax signaal gaan waardoor beelden van lagere kwaliteit zijn.

Wilt u je extern ip adres weten dan kunt u deze vinden op www.watismijnip.nl

Je router deelt interne IP-adressen. Vaak zijn dit IP-adressen als: 192.168.1.20. Een Camera recorder / IP-camera heeft een standaard IP-adres. Vaak is dit: 192.168.1.108 dit is een intern IP-adres.

De router bewaakt de verbinding met internet zodat niet iedereen zomaar van buiten af toegang heeft tot apparaten in je netwerk. De communicatie met het internet verloopt via zogenaamde poorten, elk type communicatie gebruikt een andere poort om het camerasysteem van afstand te kunnen bereiken moet dan ook deze communicatie poort open gezet worden in uw router.

De router zet de verbinding van uw provider om een bruikbare internetverbinding waardoor u een internet netwerk heeft. Een switch doet niets anders dan een signaal “verdelen” over meerdere poorten. Zodat u meerder apparaten in het netwerk kunt verbinden.

In het geval van een storing op camerasysteem kunt u contact opnemen met onze storingsdienst. Via de website of mail sturen naar helpdesk@appyourway.nl

Deze klanten ging u voor

Gratis advies
WhatsApp chat